Expoziție
Noi 2021
Casa Artelor, Augustin Pacha 8, Timișoara
Marți - Duminică: 11:00 - 19:00
Dec 2021
Statement curatorial – Colecția Sabin Nicolae Dancu
Născut în 14 iulie 1937, Sabin Nicolae Dancu a fost o personalitate care a adus un aport valoros culturii timișorene, având o contribuție de excepție la nivelul mediului construit din regiune, atât ca arhitect practicant, cât și din postura de pedagog al Facultății de Arhitectură din Timișoara. Viața profesională se completează și se echilibrează de-a lungul anilor cu activitatea artistică.
În 1961 a absolvit Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din București iar în anul următor își începe cariera profesională ca arhitect în cadrul Direcției de Sistematizare, Arhitectură și Proiectare a Construcțiilor din Timișoara, ulterior denumit IPROTIM. Începând cu 1971, devine unul dintre cei mai tineri șefi de atelier, specializat în proiectarea clădirilor din domeniul medical, dar nu numai, având o gamă largă de lucrări: construcții pentru învățământ și cercetare, clădiri comerciale și pentru servicii, dotări sportive și culturale, construcții industriale dar și locuințe sau proiecte de sistematizare.
În 2014, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială Timiș a primit, printr-o donație din partea doamnei Liana Dancu – sora acestuia, o colecție impresionantă de obiecte care îi aparțineau arhitectului Sabin Nicolae Dancu. Arhiva constă în documentație tehnică compusă din proiecte, planșe originale, schițe de mână și copii, bibliotecă de specialitate, tablouri, sculpturi și desene, cât și mobilier de lemn executate de arhitectul Dancu, respectiv o colecție de peste 60 de vase de ceramică românească și peste o mie de fotografii realizate de el.
Deoarece niciunul dintre membrii echipei curatoriale nu a avut șansa de a-l cunoaște personal, cercetarea a pornit de la analiza amănunțită a arhivei. Descoperirea lucrurilor personale, un proces extrem de intim, a fost completat de intervievarea cunoscuților săi și astfel realizându-se creionarea unui personaj din povești și obiecte. Nicki Dancu, așa cum îl numeau prietenii, era definit de pasiuni diverse, de o puternică latură artistică și un ochi fotografic curios, toate acestea echilibrând rigoarea profesională și didactică. A fost, deci, descoperit și analizat din trei perspective – arhitect, pedagog, artist.
Arhitectul Dancu se autocaracteriza ca fiind planșetar, majoritatea lucrărilor sale fiind desenate de el însuși. Ca proiectant în IPROTIM, timp de 30 de ani este recunoscut pentru o serie de lucrări de excepție, cum ar fi Spitalul Clinic Județean din Timișoara pentru care i se acordă premiul Uniunii Arhitecților în 1975 și Ordinului Muncii clasa a III-a. Un alt exemplu valoros este Spitalul Județean și Spitalul de Obstetrică și Ginecologie din Drobeta Turnu Severin, precum și alte centre medicale sau extinderi de spitale. A demonstrat o capacitate de rezolvare impecabilă din punct de vedere funcțional al clădirilor medicale. După 1990 se poate observa că dezvoltă și alte preocupări profesionale, odată cu apariția de noi cerințe ale pieței. Construcțiile de cult, îndeosebi bisericile ortodoxe, ocupă un loc aparte printre lucrările sale, acestea fiind tratate în spirit contemporan, dar totodată răspunzând la nevoile și cerințele parohiale. Din această categorie, lucrarea care s-a bucurat de o deosebită implicare din partea lui și atenție pentru fiecare detaliu a fost Biserica Ortodoxă „Sfântul Vasile cel Mare” din Dumbrăvița, o ctitorie a întregii comunități, inaugurată în 2005. Acesta este și locul unde a fost înmormântat în 2010.
Ca pedagog a reușit să împărtășească noilor generații vasta sa experiență profesională și să conceapă sisteme originale de predare și verificare pentru cursurile tehnice – Materiale de Construcții, Finisaje, Detalii de Construcții, Tehnologie, Proiectare Complexă etc. Din 1993 a devenit decan al anului VI, unde a perfecționat un calendar și o metodologie de elaborare și susținere a lucrărilor de licență, care s-a impus pentru multă vreme, chiar și după retragerea sa.
Viața mai puțin cunoscută a acestuia, cea de artist, s-a născut din interesul acestuia pentru meșteșug, artă și cultură. Un adevărat pasionat de muzică, filme și fotografie, Sabin Nicolae Dancu a fost membru în Uniunea Artiștilor Plastici și autor al unor expoziții, atât personale cât și de grup. Activitatea artistică este variată, cuprinzând o colecție de bijuterii, o serie de sculpturi din lemn, desene și elemente de grafică. Impresionanta sa colecție de fotografii ne-a atras atenția în mod deosebit, ele relevând cel mai puternic atmosfera anilor de viață a arhitectului.
Parcursul expozițional urmărește aceste perspective identitare asupra vieții lui Nicolae Dancu, purtând vizitatorul printr-o selecție atentă de obiecte și povești. Întreaga arhivă poate fi vizualizată în format digital.
Credits
Ordinul Arhitecților din România - Filiala Teritorială Timiș
- Dragomir Drăgan
- Dan Alexandru Bunea
- Victor Popovici
- Răzvan Negrișanu
- Daniel-Johannes Burileanu-Tellman
- Sabin Dușko Răciu
- Ovidiu Romi Adam
- Georgiana-Adelina Ghiura
- Mariana Nedela
- Maria Chifan
- Ana Jucuț
Curatori și Design expoziție
- Anamaria Goie
- Alexandru Todirică
- Alexandra Trofin
- Dariana Pau
- Dragoș Nistor
- Emanuela Cristescu
- Romina Popescu
Contributori / Participanți interviuri
- Baboș Achim Vasile
- Bujor Hariga
- Ioan Mezinca
- Liana Dancu
- Ligia Fulga
- Marius Hârța
- Vlad Gaivoronschi
- Smaranda Bica
- Ramona Pascu
- Vasile Oprișan
- Viorica Zărnescu
Video și fotografie
- Ovidiu Zimcea
Design grafic
- Ștefan Lucuț
Comunicare
- BMagency: Oltea Zambori
Programare website
- Baubauwerk: Nicu Iordăchescu
Voluntari
- Alexandru Naghiu
- Alexandru Roșu
- Letiția Andreea Păcurar
- Rareș Gonciulea
Finanțatori
- Ordinul Arhitecților din România prin Timbrul de Arhitectură
- Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte
Cu sprijinul
- Direcția Județeană de Cultură Timiș
Mulțumiri
- Atelier Print
- Azero
- Charlie Media Factory
- Foto Oskar
- Space Artisan
Sponsori
- Lipoplast